LUISTEREN NAAR VROUWENSTEMMEN: 12 INSPIRERENDE PODCASTS

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag hebben we besloten de vrouwenstemmen te waarderen. Terwijl de eerste editie van het Brussels Podcast Festival, georganiseerd door het theatergezelschap Atelier 210, op zondag 1 maart stilaan afliep, blijkt uit een studie over de informatieconsumptie in België dat er in juni 2019 al 23% van de Belgen podcasts gebruikten als informatie- of entertainmentkanaal. Cultuur, maatschappij, werk, welzijn en getuigenissen: hieronder onze selectie van de beste podcasts die door Belgische vrouwen worden gehost en/of geproduceerd.

Onze Top 7 in het Engels

1 – “Elle m’inspire” PRYSM- Priscilla Adade

In haar zoektocht naar zin en begrip gaat de oprichter van de podcast, Priscilla Adade, op verkenning naar de verrijkende ervaringen en anekdotes van vrouwen van de generaties X en Y door hun persoonlijkheid en hun plaats in de maatschappij in vraag te stellen. Om de twee weken neemt “Elle m’inspire” haar luisteraars mee naar een vrouw die door haar acties, ervaring, sterke en zwakke punten een beter begrip heeft gekregen van de wereld waarin ze leeft.

Luister via: Prysme’s websiteSoundCloudPodcloudRTBF.beSpotifyApple Podcasts

2- Les gens qui doutent – Fanny Ruwet

Met haar passie voor muziek, film, literatuur, komedie en alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, gaat Fanny Ruwet op zoek naar onze toekomstige artiesten. Ze wisselt met Alex Vizorek, Béatrice Martin (Coeur de Pirate), Rosalie Vaillancourt en Thomas Wiesel uit over hun carrière en hoe zij met hun populariteit omgaan. We ontdekken de twijfels en gedachten van talenten. Grappig, ontroerend en buitenbeentje, dat is de belofte van een podcast met gasten uit alle uithoeken.

Luister via: iTunesSpotifyRSSPocket Casts

3- La Flamme – Amélie Beerens en Tiffany Coune

Naast het kennis maken met interessante persoonlijkheden, is vooral de nood om de eigen “vlam” te vatten én de behoefte om het thema van de “passie” beter te begrijpen, hetgeen wat Amélie Beerens en Tiffany Coune er op een dag toe bracht om hun eigen spreekruimte te creëren. Met “passie” als hart van het onderwerp proberen de twee presentatoren beter te begrijpen wat hun gasten motiveert, waar hun vlam, die hen ertoe aanzet zichzelf te overtreffen, vandaan komt.

Luister via : Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsStitcherOvercastPocket CastCastroCastboxRSS Feed

4- La vie du bon-côté – Sylvie Honoré

Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak geeft Sylvie Honoré het beste advies om positief te blijven en een betere versie van jezelf te worden!
Ontdek elke week, gedurende een half uur, een nieuw thema waar experts hun kennis delen over verschillende onderwerpen zoals vrije tijd, gezin, gezondheid, psychologie, voeding of persoonlijke ontwikkeling.

Luister via : RTBF.be

5- C’est tout meuf – Maïwenn Guiziou

Maïwenn Guiziou’s “gedurfd en Belgisch” formaat is een succesvolle gok! In een zeer ontspannen sfeer, schetst Maïwenne de gezichten van vrouwen die nog steeds op zoek zijn naar zichzelf in een samenleving die nog steeds vooruitgang moet boeken op het gebied van gelijkheid tussen man en vrouw. De toon is licht, soms trashy, maar altijd authentiek.

Luister via : RTBF AuvioPodnewsStitcherYouTubeSoundCloud

6- Le Book Club (Louie Media) – Agathe le Taillandier

Bibliofiel op zoek naar uw volgend boek? De Book Club is dé podcast om naar te luisteren. Twee keer per maand delen boekenliefhebbers het boek dat hen is bijgebleven. Marina Rollman, Maud Ventura, Gladys Marivat, Clémentine Goldszal en Elisabeth Philippe (om er maar een paar te noemen) zijn al uitgenodigd geweest.

Luister via : Louie Media websiteSpotifyApple PodcastsPodtailPodmust

7- Salade Alles – Axelle Minne en Elisabeth Deboursefiert

Met een mix van gastronomische cultuur en sociale kwesties gaan twee presentatoren op zoek naar de nieuwste eettrends en kookgewoontes. In hun onderzoek naar de mysteries van de Belgische gastronomie, leggen zij de nadruk op de “kleine nationale culinaire successen” en ondervragen ze de inwoners, winkeliers en ambachtslieden van elke stad waarin zij belanden. Zij brengen een positief beeld van voedsel naar voor, op een zeer verhalend, grappige en lichte toon.

Luister via :  RTBF AuvioYouTubeiTunesSoundCloudSpotifyGoogle PodcastsOvercastPocket CastCastbox

Onze Top 5 in het Nederlands

1- De Wereld van Sofie Podcast (De Wereld van Sofie) – Sofie Lemaire

Elke week gaan Sofie Lemaire en haar team op zoek naar antwoorden op de grote en kleine vragen van het leven. Gedurende 1u30 behandelen ze drie fascinerende onderwerpen: series, literatuur, cinema naast nog vele andere verrassende dingen die te ontdekken zijn in deze podcast.

Luister via : Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsPocket CastsStitcherCastboxRSS

2- Fifty-fifty – Annemie Peeters

Deze podcast, vooral bedoeld voor 50-plussers, gaat over liefde, lijden en het menselijk lichaam. Fifty-fifty creëert een plaats voor de vertegenwoordiging van 50 plussers. Work-life balance, familie (of niet) en heroriëntatie zijn de hoofd onderwerpen van deze podcast van Annemie Peeters.

Luister via : Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsPocket CastsStitcherCastboxRSS

3- Touché – Friedl ‘Lesage

Friedl Lesage, die elke zondag een beroemdheid verwelkomt, probeert verder te gaan dan de vooropgezette noties van populariteit om uit te maken door wat zijn gasten dagelijks gepassioneerd zijn. Van 11.00 tot 13.00 uur probeert deze zorgzame podcast de luisteraar te betrekken, door hem de mogelijkheid te geven om reacties te sturen naar touche@radio1.be. De laatste gasten? Sebastien de Fooz, die een methode heeft ontwikkeld om motivatie te vinden dankzij een introspectieve benadering van het wandelen; de Belgische pianist en componist Jan Swerts, die lijdt aan het syndroom van Asperger en die het verschil maakt dankzij de melancholie van zijn composities; en tenslotte Ish Ait Hamou, choreograaf en auteur met een passie voor dans en literatuur.

Luister via : Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsPocket CastsStitcherCastboxRSS

4- In mijn hoofd – Anke Van Meer

Anke Van Meer werd in 2019 verkozen tot animator van de podcasts van Radio 1, met de “Beste Podcast”. Ze won de wedstrijd dankzij “Letterbotsingen”, het verhaal van haar vader en zijn moeilijke poging om zijn stem terug te vinden na een herseninfarct. Na deze overwinning werd ze de presentatrice van een podcast die ze “In mijn hoofd” noemt, waarin ze de hersenmechanica van haar gasten probeert te ontrafelen.

Luister naar het op :  Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsPocket CastsStitcherCastboxRSS

5- Podgrond – Diverse animatoren

Ontdek in één podcast een samenstelling van de beste VRT radioprogramma’s, of ze nu een week of 10 jaar oud zijn. Mooie verhalen verdienen een tweede leven, en Podgrond is de podcast om ze opnieuw te beluisteren.

Luister via : Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsPocket CastsStitcherCastboxRSS

Bronnen:

https://www.lalibre.be/culture/medias-tele/les-podcasts-francophones-a-ecouter-absolument-5db2c40af20d5a264d1bd4a5

https://parismatch.be/culture/151510/cinq-podcasts-belges-a-ecouter-cet-ete

https://www.rtbf.be/webcreation/series-sonores/salade-tout/accueil/detail_salade-tout-decouvrez-le-podcast-vorace-de-la-rtbf?id=10066759

https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/extra-aanbod/podcasts/

https://radio1.be/de-podcasts-van-radio1

http://www.digitalnewsreport.org/

https://www.rtbf.be/webcreation/series-sonores/c-est-tout-meuf/actualites/article_c-est-tout-meuf-elles-se-lachent?id=9756538&